Skip to content

Vendégbaba csoport

Vendégbaba csoportokat Légrádi Nórival közösen szervezünk az Anyautam keretében.

A gyász tabuja talán a babaelvesztés gyásza esetén a legerősebb a mai társadalmunkban. Nem is hinnénk, mennyire sok nőt és férfit érint ilyen típusú veszteség, hogy a várandóság vagy a szülés során elveszítik várva-várt kisbabájukat. A környezet reakciója gyakran a vigasztalás irányába mutat, a szülők nem kapják meg a megfelelő időt és teret, hogy megélhessék azt a fájdalmat és érzéskavalkádot, amit egy ilyen élethelyzet előhoz.

Vendégbabáknak hívjuk azokat a magzatokat és kisbabákat, akik elindulnak az úton, de még magzati korban, vagy a szülés közben, illetve a szülés után rövid idővel meghalnak. A szülők sokszor magukra maradnak az óriási fájdalommal, ürességgel, hiánnyal. Szertefoszlanak álmaik, vágyaik, az ideális jövőbe vetett hitük. Ezen traumatizáló életesemény során meghatározó, hogy milyen segítséget kapnak az egészségügyben, tágabb családi, baráti körben egyaránt.

Gyászkísérőkként hisszük és valljuk, hogy egy támogató sorstársi környezetben elindulhat az adaptív gyászfeldolgozás. Az érzésekkel való szembenézéshez erő és bátorság szükséges, de egy biztonságos légkörben megtörténhet a fájdalom és a mély állapotok megélése és a fokozatos továbblépés egyaránt. E célból alakultak a vendégbaba gyászfeldolgozó csoportok, hogy a szülőknek ne egyedül, magányosan, a folyamatos miértekkel a fejükben kelljen túlélni e tragédiát.

A vendégbaba csoportok működéséről bővebben itt olvasható: https://kharon.hu/docu/2022-4_mucsi-egy.pdf

A következő csoport helyszíne: Anyaforma, Pécs, Petőfi utca 45. 

A csoport tervezett időpontja: 2023. február 

Jelentkezés és bármilyen kérdés e-mailben a vendegbabakpecs@gmail.com címen, vagy a +36/308514810-es telefonszámon.