Skip to content

  Gyászcsoport 

Gyászcsoportokat dr. Maros Kitti kolléganőmmel közösen vezetünk 3 éve.

A gyászcsoportokban hasonló problémával küzdő emberek gyűlnek össze, akik érzéseik, tapasztalataik, belső fájdalmuk megosztásán keresztül dolgoznak saját veszteségükön. Az általunk vezetett gyászfeldolgozó csoportok a Napfogyatkozás Egyesület által ajánlott tematikát követik. A tíz alkalomból álló, kétheti rendszerességgel megvalósuló, két órás csoportfoglalkozások a veszteségfeldolgozással együtt egy belső önismereti munkát is aktivizálnak a résztvevőkben. A rendszeres találkozások és strukturális technikák elsősorban a gyásszal kapcsolatos gondolatok, érzések, tapasztalatok megosztását segítik elő. Az egymáshoz való kapcsolódás élménye elősegíti annak megélését, hogy nincsenek egyedül ebben a helyzetben, más is az érzelmek kavalkádját éli át nap mint nap és nem megy gyorsan, felszólításra a gyógyulás, mint ahogy a társadalom elvárná. Ezáltal legitimitást kapnak egymástól és a csoportvezetőktől a negatív érzések átélésére és kifejezésére egyaránt, ami megkönnyebbülést és a szabadság bizonyos fokú megélését hozza. A megértés, elfogadás megtapasztalása, az érzéseik figyelmes meghallgatása feszültségoldó erővel bír.

A gyászcsoportok legfőbb ereje abban rejlik, hogy a csoporttagok megélik a sorstárs közösség megtartó erejét, tapasztalják, hogy mindenki ugyanabban a pokolban forog nap, mit nap, segítik, támogatják egymást is a csoportvezetők által biztosított biztonságos térben.

A gyászcsoportok működéséről bővebben e tanulmány szól: https://kharon.hu/docu/2021-2_mucsi-gyaszfeldolgozo.pdf

Visszajelzések a korábbi csoportok tagjaitól

 „Édesapám több évvel ezelőtti halálával kapcsolatban rossz volt a lelkiismeretem, és emiatt nehezen tudtam az elvesztése miatt érzett gyászommal megküzdeni. A csoportosan végzett gyakorlatok során először azt vettem észre, hogy egyre jobban érzem magam, később pedig, egy megrendítő gyakorlatot követően, végleg el tudtam engedni édesapám. Jó szívvel ajánlom a csoportot mindazoknak, akik elvesztették a hozzátartozójukat. A csoportvezető a szeretetteljes és biztonságos légkör megteremtésével megkönnyíti a gyászmunkát.”

„Minden alkalommal örömmel készülődtem, mert ezek az órák ott és akkor segítettek az elveszített lelki béke visszacsempészésében. Még sűrűbb találkozót is bevállaltam volna. Érdekesek voltak a feladatok, szerencsére nem csak és kizárólag a gyászhoz, hanem önmagunk belseje felé is kapcsolódtak.
Valamennyi, gyásszal a szó tágabb értelmében szembesülő embernek tudnám ajánlani, mert tényleg rengetegféle gyászunk van. Talán még a gyászra felkészülőknek is igen hasznos lehet.”

Következő gyászcsoport indulásának időpontja: 2022. november 7.

Jelentkezés, részletek: gyaszkiseres@gmail.com vagy +36/308514810