Skip to content

Egyéni gyászkísérés

Minden gyász egyedi, nincs egy általános recept, ami mindenkinek segíthet. Minden gyászoló érzi, neki épp az adott élethelyzetében mire van szüksége leginkább. Ez sok mindentől függ, ki melyik támogatási formát érzi a személyiségéhez jobban illeszkedőnek, ki hol tart a saját gyászában.

Egyéni gyászkísérés során a kétszemélyes segítő kapcsolatban csak a gyászolóval foglalkozom, az ő érzései, fájdalma áll a fókuszban. Van, aki még nem áll készen arra, hogy több ember közé menjen, és ott beszéljen legbenső fájdalmairól, neki az egyéni kísérés komfortosabb, biztonságosabb még. Az is tipikus, hogy valaki egy ideig egyénileg dolgozik a gyászán, és amikor készen áll, akkor keres fel egy csoportot. 

Egyéni gyászkísérést online és személyes formában egyaránt vállalok.

Gyászolók megosztásai

„6 éve vesztettem el édesapámat, de nem tudtam mit kezdeni a bennem lévő fájdalommal és gyásszal, nem is mertem igazán lépni. Egyéni gyászkísérést kértem. Az elején nehéz volt megküzdeni az érzéseimmel és önmagammal, nem is hittem, hogy sikerülni fog. Gina türelme, tapasztalata és tudása viszont minden nehézségen átsegített. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, akik elvesztették a szeretteiket.”

„Eleinte azt hittem, csak azért könnyebbülök meg egy-egy beszélgetés után, mert szabadabban áradhatnak a gondolataim, a könnyeim, hogy beszélhetek a kisfiamról anélkül, hogy a gyerekeim, barátaim, családom sebeit föltépném.
Aztán rájöttem, hogy szép lassan, Gina segítségével távolabb kerülök a szakadék szélétől.
A kérdései, a reflexiói segítettek abban, hogy horizontot változtassak, távolabb tudtam már tekinteni, a saját nézőpontom mellett jobban figyelembe vettem a többiekét is, gyerekeim, unokáim érdekeit megértettem jobban, vagy inkább felismertem ezeket. A fátyol lassan átlátszóbb lett, a köd ritkulni kezdett.
Gina segített abban is, hogy a kisfiam életét ne csak kettétört faként lássam, hanem kerek egészként. Ez nagyon fontos volt, hisz mindig szenvedtem attól, hogy mennyi minden nem jutott neki az életből. 
Azzal, ahogy a fókuszváltásokat menedzselte Gina, hogy soha nem erőszakosan, hanem az én tempómat érezve terelte a gondolataimat, vagy vezetett be új szempontot a beszélgetésbe, nagyon hatékonyan támogatott a veszteségem feldolgozásában.”

Családi gyászkísérés

Van olyan eset is, amikor a család tagjai közösen, családilag szeretnének beszélni érzéseikről, fájdalmukról. A szakember segíthet ilyenkor a fájdalmas témák bevezetésében, egymás nézőpontjainak jobb megértésében. Azt, hogy egy ilyen konzultáción kik vannak jelen, csak a szűkebb, vagy a tágabb család tagjai is, minden esetben a család tagjai közötti közös megegyezés eredménye. 

A legoptimálisabb helyzet az volna, ha a segítséget kereső gyászolók előtt nyitva állna a választás lehetősége, és eldönthetnék szabadon, mire van épp szükségük ahhoz, hogy a saját gyászukat a saját igényeik és szükségleteik szerint élhessék át, dolgozhassák fel.